Skip to content
Open menu Close menu

A Living Breathing New Building

 GLEE logo. HEFCE Logo.

Case Study - GLEE Library

The Department of Estates and Facilities put in a successful bid to HEFCE and Salix to completely refurbish the top two floors of the library creating a fantastic new sustainable learning space

Your Sustainable Library

We’re reducing the carbon footprint of the library by reducing the energy used in heating, ventilating and lighting.  We’re providing heat by burning local wood and replacing massive old fans with natural ventilation. The building will be very well insulated so it loses less heat and the increased daylight means less artificial lighting is required.

Your Natural Library

We’re bringing the outside into your study space with loads more fresh air and daylight. Light will come through the central light-wells and the new large windows facing the Amphitheatre. Air will be let in through breathing walls and out through Solar Chimneys. You’ll start to feel indoor seasons, so you’ll probably want to wrap up a bit more in the Winter! 

Find out about how the building breathes here

Your Intelligent Library 

The temperature and air flow are controlled remotely using the Building Management System. Air movement is altered by the windows automatically opening and closing. If you need something changing, call Estates on x3001.

Your Modern Library

The new space is a major improvement with new printers, refurbished toilets, water fountains, improved Wi-Fi and power sockets on most desks for your laptops. The book indexing system has changed to make it easier to find things and Floor 2 has been made a silent study area for when you need to concentrate. Please respect the library and fellow users by using the space properly and remembering to recycle your waste!

To find out more about the library refurbishment project see Facebook.  Find out some Energy Saving Tips